Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

In Vitro και άλλα πολλά...

Γνωστές φράσεις και η ερμηνεία τους . Τις βρήκα και δείτε τι σημαίνουν . Πολύ μου άρεσαν !!!

Magnum opus: Η φράση «magnum opus» σημαίνει «μεγάλο έργο», χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε καλλιτεχνικά δημιουργήματα, πίνακες, γλυπτά, μουσικά κομμάτια και υποδηλώνει το σπουδαιότερο έργο ενός καλλιτέχνη.

Bona fide: Η φράση «bona fide» στην κυριολεξία της σημαίνει καλή πίστη, ωστόσο ο όρος έχει διαφορετικές χρήσεις σήμερα. Σε νομικό κείμενο, χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει κάτι που παρουσιάζεται χωρίς δόλο ή εξαπάτηση, ή με άλλα λόγια κάτι που δείχνει ειλικρίνεια, εντιμότητα και καλή πίστη. Η πιο συχνή χρήση της φράσης είναι αυτή που δείχνει ότι μιλάμε για κάτι πραγματικά αυθεντικό.

Alter ego: Η φράση «alter ego» αποδίδεται μεν στον Κικέρωνα, που φαίνεται όμως ότι τη δανείστηκε από εμάς τους Έλληνες και σημαίνει ένας «δεύτερος εαυτός», ένα «άλλο εγώ». Η σημασία του δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα ούτε στις μέρες μας, υποδηλώνοντας τον άλλο μας εαυτό, ίσως ένα κρυμμένο κομμάτι της προσωπικότητάς μας.

Status quo: Η φράση «status quo» σημαίνει «η κατάσταση στην οποία» και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται και σήμερα. Με άλλα λόγια, δηλώνει την υπάρχουσα κατάσταση ή τις τρέχουσες συνθήκες των πραγμάτων.

De facto: Η φράση «de facto» σημαίνει «από το γεγονός». Γενικότερα, η έκφραση αυτή, που είναι ευρέως διαδεδομένη, δηλώνει κάτι που συμβαίνει εκ των πραγμάτων, κάτι που είναι πραγματικό κι αληθινό.

Tabula rasa: Από τις πιο γνωστές φράσεις που μαθαίνει κανείς από τα σχολικά χρόνια είναι η λατινική φράση «tabula rasa». Η έκφραση αυτή σημαίνει «άγραφος πίνακας» και δηλώνει κάποιον ή κάτι που δεν έχει επηρεαστεί ή στιγματιστεί ακόμα από τις εμπειρίες και τα βιώματά του. Συχνότερα, τα μικρά παιδιά χαρακτηρίζονται έτσι, γιατί δεν έχουν προλάβει να ζήσουν πολλά.

Mea culpa: Η φράση «mea culpa» χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να δηλώσει ότι έκανε κάποιο λάθος, ότι έσφαλε, καθώς η κυριολεκτική μετάφραση της φράσης είναι «λάθος μου».

Persona non grata: Η φράση «persona non grata» σημαίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και χρησιμοποιείται για να υποδηλωθεί με ευγενικό τρόπο ότι κάποιος θεωρείται ανεπιθύμητος σε κάποια περίσταση ή ακόμα κι έναν τόπο.

In vitro: Με τη φράση «in vitro», που σημαίνει «σε γυαλί» δηλώνουμε οτιδήποτε δεν έχει συμβεί στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή είναι πολύ γνώριμη σε μαθητές και φοιτητές, καθώς χρησιμοποιείται για να δηλωθεί οτιδήποτε γίνεται σε εργαστηριακές συνθήκες κι όχι σε φυσικό περιβάλλον.

Curriculum vitae: Η φράση «curriculum vitae» είναι για την ακρίβεια το βιογραφικό σημείωμα. Στην κυριολεξία της η έκφραση σημαίνει «η ροή της ζωής ενός ανθρώπου», ωστόσο χρησιμοποιείται μεταφορικά υποδηλώνοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία της πορείας κάποιου, τις σπουδές του, την εμπειρία του, οτιδήποτε άξιο λόγο για τη ζωή του.

Carpe diem: Η πιο γνωστή ίσως φράση των Λατινικών που έχει διατηρηθεί στα χρόνια είναι το «carpe diem». Αυτή η έκφραση προέρχεται από ένα ποίημα του Οράτιου και μολονότι έχουν εκφραστεί πολλές και διαφορετικές γνώμες για τη μετάφρασή της, η φράση έχει καταλήξει να αποδίδεται ως «άδραξε τη μέρα» και πολύ συχνά χρησιμοποιείται για παρότρυνση και ενθάρρυνση των ανθρώπων να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο καθημερινά.

Veni, vidi, vici: «Veni, vidi, vici» λέγεται ότι είπε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας για τη νίκη του στο σύντομο πόλεμο με το βασιλιά του Πόντου, Φαρνάκη το Β’, φράση που σημαίνει «ήλθον, είδον και ενίκησα. Η έκφραση χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που πετύχαμε εύκολα και χωρίς πολύ κόπο.

Pro bono: Η φράση «pro bono» σημαίνει «για το καλό» και στις μέρες μας χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που κάνουμε χωρίς χρέωση, δηλαδή δωρεάν. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται σε νομικό κείμενο.

Et cetera: Η φράση «et cetera» συναντάται κυρίως ως συντομογραφία, etc, στα αγγλικά κείμενα και μπαίνει στο τέλος μια φράσης για να δείξει αυτό που στα Ελληνικά γράφουμε «κτλ», δηλαδή «και τα λοιπά». Χρησιμοποιείται χάριν συντομίας όταν θέλουμε να μην μακρηγορούμε στο λόγο μας.

10 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα εγγραφή ΝεραϊδΈλενά μας, καλησπέρα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λυγερούλα μου!!! καλό ξημέρωμα !!!!

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Ωραίο φαίνεται Λυγερούλα μου ? ακόμη το ψάχνω , χαχαχαχα...!!!!

   Διαγραφή
 3. Τώρα σε βρήκα!! Και δεν μας το είπες ότι έχεις και άλλο μπλογκ Πολύ όμορφο το πρότυπο και το μπλόγκ ενδιαφέρον
  Η ανάρτηση αγαπημένη Μ'αρέσουν τέτοιες αναρτήσεις. Και έμαθα μερικά που δεν ήξερα
  Καλό βράδυ Νεραϊδένια μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αννούλα μου!!! το έχω βάλει στο άλλο blog μου στην δεξιά πλευρά να φαίνεται ότι έφτιαξα και αυτή τη γωνίτσα. Ακόμη δεν ξέρω τι να την κάνω απλά έτσι επειδή μου αρέσει να παίζω και να τα στολίζω είπα να το έχω δίπορτο , χαχαχαχαχα...!!!! Θα τα λέμε και από εδώ . Καλό ξημέρωμα η μάλλον Καλημέραααααα

   Διαγραφή
  2. Ναι δεν κοίταξα δεξιά Η μαμά μου μου είπε να κοιτάζω στο δρόμο ευθεία....χααααχα
   Δες εδώ https://atenizodas.blogspot.gr/2018/04/the-versatile-blogger-award-5.html
   Αυτό το μπλογκ μόλις πήρε βραβείο

   Διαγραφή
 4. Αααααα Έλενα.....!
  για στάσου.....! εγώ γιατί δεν το ήξερα αυτό εδώ το σπιτικό ; ε ;
  Ας είναι καλά δηλαδή η Άννα με το βραβείο για να το ανακαλύψω.....! Είδες Έλενα τελικά τι καλό κάνουν κάτι τέτοια ;
  Πολύ όμορφη και ετούτη η γωνιά σου κορίτσι μου και κρατώ το θέμα σου γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρον.
  Σε φιλώ.
  Υ.Γ. Τα γκλίττερ σου εδώ, όλα τα λεφτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπερα και καλως σε βρήκα από το ιστολόγιο της Άννας!
  Μιλάμε ξέρεις πόσες φορες είχα αναρρωτηθεί για τις φράσεις που εβαλες??? Πολλα μας εμαθες σημερα
  χαιρομαι που σε βρήκα , σε εβαλα στο rss feed μου κι ελπιζω ότι θα ταλεμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι για την επίσκεψή σου και που σου άρεσε η ανάρτησή μου Μαρακι!!!! να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ!! αν θέλεις μπορείς να με δείς και εδώ https://elena-enterblog.blogspot.gr/

   Διαγραφή